20.4.2012

Askartelua sadepäivänä

Idea tähänkin postaukseen tuli eräältä lukijalta, joka kyseli askarteluvinkkejä taaperon kanssa. Mitään älyttömän monimutkaisia ja hienoja juttuja ei alle 2-vuotiaan kanssa vielä tehdä, mutta varsinkin sadepäivinä me kyllä puuhailemme ja askartelemme niillä taidoilla joita nyt löytyy. Itsellenikin tämä on helppo ja mieluisa tapa viettää aikaa lapsen kanssa, koska voin siinä samalla piirrellä ja puuhailla itsekin, ja minulle se on jotenkin luonnollista puuhailua lapsen kanssa.
Perjantaina olin suunnitellut, että olisimme ulkona ja Eppu saisi lähteä hiekkalaatikolle testaamaan uutta Muumi-ämpäriä ja lapiota, mutta mitä vielä. Ulkona satoi kaatamalla aamusta saakka, ja lisäksi sain itse järkyttävän lentsun, joten edessä näytti olevan pitkä päivä sisällä.

Toki myös leikimme paljon, mutta tänään taas askartelimme. Meillä on aina kotona Epulle värikästä paperia ja askartelukartonkia. Lisäksi olen ostanut Ikeasta ison rullan piirustuspaperia (täällä siitä), jota voi levittää koko pöydän pituudelta, ja vaikka teipata kiinni pöytään. Eppu tykkää eniten piirtää tusseilla sekä maalata. Maalaaminen on yleensä aika sotkuista touhua taaperon kanssa, ja olemmekin käyttäneet kotona vain vesivärejä ja jättäneet muut maalit kerhoon. Vesivärit ovat jotkut vanhat vesivärini kouluajoilta, kiitos vaan eräälle Lohkolle, että pakotit hankkimaan nämäkin.. ;) Sekoitankin usein värejä Epulle valmiiksi joko siveltimeen tai pieniin purkkeihin hyvin vetisinä, koska muuten kaikki muuttuu hyvin äkkiä ruskeaksi.
Käytämme paljon myös vahaliituja sekä puuvärejä. Lisäksi Eppu tykkää myös piirtää lyijykynällä sekä kuuläkärkikynälläkin, millä milloinkin. Usein käytämmekin jotain sekatekniikkaa, kun pikku taiteilija haluaa vaihtaa välinettä kesken työn. ;)


Joskus väritämme tai maalaamme papereita tai kartonkeja yhdessä, ja sitten leikkaan niistä Epulle erilaisia kuvioita, joilla voi sitten leikkiä, tai kiinnittää teipillä seinään. Hyvin yksinkertaisia juttuja siis. Yhtenä päivänä leikkelin lehdistä pieniä kuvia irti, ja laitoin niihin pienen teipinpalan, niin että poika sai liimailla kuvia seinille ja muutella niiden paikkoja. Teippi oli siis sellaista, joka irtoaa helposti, joten jälkiäkään tästä ei jää. Ja nämä ovat turvallisempia kuin tarrat.;) Tällainen juttu voi olla todella tylsää isomman lapsen mielestä, mutta pienestä puolitoista vuotiaasta oli tosi hauska kiinnitellä kuvia haluamiinsa paikkoihin. Ja sitten taas irrotella niitä, ja taas kiinnittää. Kun isukki tuli töistä kotiin, hän vähän ihmetteli miksi kotimme seinät ovat täynnä lehdistä leikattuja kuvia. Pian asia selvisikin kun Eppu alkoi liimata kuvia kotiin tulleen isän tavaroihin ja hekotti päälle.

Värityskirjat ovat myös hauskoja, ja ei se haittaa vaikka ihan pieni ei nyt siihen kuvaan juuri osuisikaan. Se värittäminen on vaan hauskaa. Joskus piirrän itse kuvia Epulle, ja hän saa niitä sitten värittää. Eppua kiinnostaa aina tosi paljon äidin tai isän piirtäminen, ja usein hän haluaa seurata tarkasti vierestä, ja joskus tulla siihen väliin sotkemaan päälle.
Myös silkkipaperin käyttö on hauskaa taaperoista, ja joskus leikkaan kartongista ensin jonkun kuvion, jonka Eppu saa koristella ja värittää, ja sitten siihen liimataan pieniä silkkipaperipalloja. Noiden pienten paperitollojen tekeminen (ryttääminen) on erityisesti hauskaa taaperon mielestä.
Nyt uusimpana juttuna löysin Lidlistä pallotusseja, joilla voi pienikin lapsi maalata. Niistä kirjoitinkin aiemmin jo täällä.


Myös muovailuvaha on meillä suosittua, mutta ihan pienen taaperon muovailua kannattaa valvoa kyllä silmä kovana, koska muovailuvaha on joskus sellaista, että sen putsaaminen voi olla hyvinkin hankalaa. Kannattaa myös ostaa myrkytöntä muovailuvahaa, koska joskus sitä voi eksyä vaikka suuhun. Tai esimerkiksi tänään kun käänsin hetkeksi selkäni, Eppunen yritti syöttää koiralle sinistä muovailuvahaa. Noissa muovailuvahoissakin on paljon eroja, ja toiset ovat paljon pehmeämpiä ja notkeampia kuin toiset, jolloin pienikin muovailija saa niistä jotain tehtyä. Itse olen ostanut Epulle Prismasta Play-Doh -merkkistä muovailuvahaa, joka on pehmeää, notkeaa ja halpaa. Siitä onkin postaus täällä. Lisäksi ainakin tuohon Play-Doh:iin voi ostaa vähän isommalle lapselle erilaisia muotteja sekä puristimia, joiden avulla muovailuvahasta voi tehdä vaikka mitä hienoa. Muovailuvaha kannattaa laittaa heti käytön jälkeen takaisin tiiviiseen purkkiin, muuten se voi kovettua pilalle hyvinkin nopeasti.
Piirtämällä, maalaamalla, leikkaamalla, liimaamalla ja muovailemalla saa kyllä ajan kulumaan hyvin sateisenakin päivänä jos ei huvita lähteä ulkoilemaan. :)
Miten ja mitä te askartelette lasten kanssa? Vinkit jakoon!:)

20 kommenttia:

 1. Mä olen ollut valitettavan laiska askartelemaan tms pojan kanssa. Ei ole luontaista mulle. Hauska idea teipin laittaminen kuvien taakse ja niiden siirtely paikasta toiseen. Meillä itseasiassa samaa tehdään juomajogurttien mukana tulleiden magneettien kanssa. Jos äiti ei jaksa tarjota virikkeitä, lapsi keksii itse -periaatteella mennään ;-)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meillä tämmöinen "ohjattu toiminta" (=vahdittu) on vähän turvallisempaa jos pitää pysyä sisällä, kun tän pikkumiehen itse keksityt virikkeet aiheuttaa yleensä aina jonkun jättikaaoksen..;-D niin tällä lailla hän pysyy ainakin pitkään paikallaan kun keskittyy piirtämään jne.;) Paitsi tänään se koiran ruokinta..onneksi oli turvallista ja syötäksi sopivaa muovailuvahaa..:D Mä kyllä uskon että sitten päiväkodissa ja koulussa lapset saa varmasti askarrella mielin määrin, että ei haittaa vaikka se ei vanhempien mielipuuhaa olekaan. Voihan sitä tehdä paljon muutakin. Eppukin kyllä viihtyy hyvin myös Duplojensa parissa.:)
   Toi teippikuvien siirtely oli Eppuselle ainakin niin mieluinen homma että mä sain ihan rauhassa kokata lounaan sekä päivällisen tuolloin kun E. vaan liimaili ja siirteli niitä kuvia ympäriinsä..;)

   Poista
 2. Hihii, taitaa tulla Eppusestakin luova taiteilija! :)) Äidin on varmaan pakko olla jo ammattinsakin takia ja jos kerta isäkin piirtää niin wau!!! Ei ihmekään että Eppunen on kiinnostunut kaikesta askartelemisesta. Minä olen tosi huono mutta mies taas ihan huippu piirtäjä! Täytyy yrittää vähän myöhemmin meilläkin alkaa piirtelemään enemmän. Nyt vielä sotketaan sen verran pahasti, että ei vielä oikein innosta se touhu :D Eikä N vielä oikein jaksa keskittyäkään...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jaa-a..saa nähdä.. ainakin on sukurasite jos ei muuta ;-D Voi olla että se elämä olisi helpompaa jos tekisi isona jotain muuta (?) :D
   Mutta ainakin poika rakastaa piirtämistä ja haluaa piirtää aina ja koko ajan (silloin kun ei rakenna Duploilla), niin siinähän sitten piirtää.;D

   Poista
 3. Mä olen tosi laiska askartelmaan, mutta onneksi Joas viihtyy itsekin pöydän ääressä, kunhan tälle vain laittaa erilaisia juttuja esille. Kaikista eniten poika tykkää ehkä vesiväreistä ja maalaa joskus yksin tunninkin. Mua ei haittaa se värien sotkeutuminen, huuhtelen vain sitten jälkeenpäin napit puhtaaksi. Ehdoton on kyllä vahakangasalusta ja sellainen "turvakuppi" vedelle (pitää siis täyttää merkkiviivaan asti ja jos kuppi kaatuu kyljelleen, niin vesi pysyy silti sisällä) kahdella eri lokerolla. Jos yksi vesi on jo ihan mustaa, niin avaa vain sitten toisest tulpan. Samoin muovailuvaha on aika kivaa...etenkin automuotit ja kakkujen teko, joita meidän pitää sitten syödä. Paperin rei'itys ja silpuksi leikkailu on kanssa suuressa suosiossa. Heh, ekan kerran kun annoin Joakselle rei'ittäjän tämä totesi sitä hetken käytettyään vapaasti suomennettuna "Ooh, tämäpä se on tosi siisti juttu!" :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi että mä odotan sitä että Eppusen voi kans jättää yksin vesivärien kassa. Vielä ei voi..:D Nyt ollaan päästy siihen pisteeseen, että E. voi piirtää itsekseen hetken, vielä jokin aika sitten poika lähti jossain vaiheessa tiiveltämään kynän kanssa ympäriinsä ja sitten olikin taikasienelle töitä kun kaikki seinät oli täynnä töhryjä.
   Mistä tollasia turvakuppeja saa (?), mä en ole sellaista nähnytkän, kuulostaa hyvältä.
   Olenkin katsellut noita muovailuvahajuttuja, niihin saa kaikkia hienoja "lisäosia", pitää kans joskus sitten ostaa niitä.
   Ja voi, jotenkin ihana kun toinen ihastelee rei'ittäjää.:)<3

   Mulle tuli tästä rei'ittäjästä hassu juttu mieleen. Muistan kun pienenä äiti sanoi monta kertaa, että ei saa leikkiä nitojalla. "Eeeen!" Ja hetken päästä mulla oli niittejä käsissä..;-D

   Poista
  2. Hehe..nitojaa Joas saa vielä hetken odottaa. Saksienkin kanssa kun on vähän niin ja näin, että pitää välillä käydä katsomassa mitä siellä oikein leikellään (joo, kaksissa vuodevaatteissa on jo pienet kolot kiitos muumisaksien...).

   Googlaamalla löysin tämän: http://sirkulta.shop.wosbee.com/PublishedService?file=page&pageID=9&itemcode=405

   Luulisin myös, että ihan askartelukaupoista löytyy. Mäkään en ollut koskaan tuollaisesta kuullut, mutta tuli kaupassa vesivärien luona vastaan ja se muutama euro mikä kippoon meni on kyllä ollut hyvä sijoitus :)

   Poista
  3. Joo, meillä ei ole vielä ihan hetkeen toivettakaan päästä kokeilemaan mitään noista.. ;-D

   Toihan näyttää just kätevältä! Täytyy katsoa löytyykö askartelukaupasta ja jos ei niin sitten pitää vaikka tilata. Ihan loistava keksintö, koska toi vedenpaisumus on se aika yleinen juttu, mitä tosta maalaamisesta voi seurata.. ;-D

   Poista
 4. Meillä oli pitkään vaan liidut pojan käytössä, piirtelin autoja ja busseja ja poika väritti niitä ihan innoissaan. Tällä viikolla sain vihdoin ostettua värityskirjan ja poika on värittänyt sitä ihan innoissaan itsekseen pitkiä aikoja sohvapöydällä ja ihmekseni aika hyvin värit pysyy kuvien sisällä. :) Ostin myös Hullareilta tuota samaa muovailuvahaa ja kovasti olis poika halunnut maistella, oli pakko laittaa tutti suuhun.

  Mulla ei ole kyllä mitään taiteellisia lahjoja, mutta onneks hieman vajaa 2v:lle riittää noi alkeelliset auton kuvat tai kyhäelmät muovailuvahasta. :) Hankin myös sun innoittamana ne paitball kynät, mutta mielestäni hieman sotkuista puuhaa kun meiltä ei mitään kunnon essua löydy.

  Mä kyllä tykkään näistä piirtelyistä yms. Kivaa vastapainoa sille että kokoajan pitäs leikkiä autoilla tai Brion junaradoilla. :) Täytyykin hankkia silkkipaperia ja noita erivärisiä kartonkeja niin päästäis ihan kunnolla askartelemaan. Kiitos vinkeistä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meillä oli aluksi kans toi maistelu ongelma muovailuvahan kanssa, ja muovailuvaha olikin hetken tauolla. Mutta nyt taas kun jokin aika sitten otettiin se käyttöön, menikin ihan hyvin ja poika ihan oikeasti muovaili kaikkia juttuja.:)
   Ja mun mielestä ei tarvitse mitään lahjoja jos askartelee lapsen kanssa, antaa vaan sen lapsen kokeilla ja taiteilla. Musta sitä on hauska ihan vaan seuratakin.
   Paintball tusseista; ne on todellakin sotkuiset, mutta siihen toimii hyvin se rullapaperi, niin saa suojattua koko pöydän ja sit meillä on muutama sellanen huonompi paita, jotka päällä ei tarvitse varoa, niin sit voi antaa mennä vaan. Meillä oli sellanen "peppupyyhe" paketti vieressä, niin sillä sai hyvin pyyhittyä sotkut sitten käsivarsista ja mistä ikinä sitä väriä löytykin. Kun ne kuitenkin lähtee helposti märällä pyyhkimällä.
   Toi silkkipaperi ryttäys on aika hauskaa, sit vaikka kastaa erikeepperiin ja tööttäilee niitä siihen kartongille. :D Kerhossa tehtiin sillälailla joskus joku lumiukkokin. :)

   Poista
 5. Mistä löytyis sellainen hyvä askarteluessu taaperolle?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hmm, ei mitään hajua, voin selvittää.:) Meillä on kyllä tällainen: http://eppusenkaapilla.blogspot.com/2011/08/ruokalappukapina.html
   Mutta ei me olla käytetty sitä maalatessa, kun ehkä se ois kuitenkin vaan tiellä.(?) Mulla on Epulle pari sellasta huonompaa paitaa, joilla ei ole väliä vaikka sotkeentuiskin. Oon ostanut ne jostain kirpparilta tyyliin eurolla sellasiksi kotipaidoiksi, niin ei haittaa vaikka niiden väri vähän vaihtuu. :D

   Poista
 6. Meillä on myös erittäin innokas alle kaksivuotias taiteilija perheessä. Ei siinä mitään, kun pidän itsekin piirtelystä ja puuhastelusta.
  Meillä suosikkeja väreistä ovat tussit. Leikkaaminen myös kiinnostaisi, mutta eivät pikkusormet vielä oikein taivu saksiin. Sen sijaan liimaamaan hän pääsee aivan itse. Koska liimapuikosta ei aina tule kovin suurta määrää liimaa, olen leikellyt liimattavat kuvat ja muodot servettipapereista. Ne ovat kevyitä ja helposti liimattavia. Kiva, kun saadaan samalla servettien jämille käyttöä!! Suosittelen testaamaan.
  Maalaamista harrastamme pääasiassa kylpyhuoneen lattialla ennen kylpyä. Saa sotkea niin paljon kuin haluaa. Ja painaa jalan ja käden kuvia paperiin.
  Ja juuri eilen keksin, ettei kylpyhuonetaiteilijalle tarvitse aina edes antaa maaleja, vaan kuppiin runsaasti kylpyvaahtoa ja maalaukset suoraan lasiseen saunan oveen! Ja sitten vain huuhdotaan välillä ovi puhtaaksi.
  T Kati

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei Kati, kiitos, tässä tulikin monta hyvää uutta vinkkiä!:)

   Ja toi kylppäri ennen kylpyä on kyllä hyvä idea jos haluaa päästä vähemmällä siivoamisella. Muutenkin noi maalaustouhut vaatii vähän sellaista sotkun sietokykyä..:D Kylppäri onkin helppo sitten vaan huuhdella puhtaaksi.:)
   Tuota servettipaperijuttua pitääkin kokeilla. Mä en ole vielä antanut E:lle liimapuikkoa kun en ole ihan varma mitä siitä tulee, mutta kokeilemallahan sen näkee.:)

   Poista
 7. Teidän askartelut kuulostaakin samanlaisille mitä meillä harrastetaan poislukien muovailut, kun en ole löytänyt kaupasta vehnätöntä vahaa ja kotoonta löytyvistä tuli iho-oireita. Etenkin tuo silkkipaprin ryttääminen on nyt pop ja kirjakaupasta löytynyttä traktorivärityskirjaa on väritetty vauhdilla. Onneksi poika tykkää oikeastikin täyttää sivut väreillä vaikkei värittäminen sujukaan kuten pitäisi ennen uuden kuvan aloittamista :)

  Meillä on nyt pojalla se vaihe että pitäisi tehdä samanlaista kun siskokin askartelee ja 5-vuotiasta ei ihan ryttäysaskartelut motivoi. Niinpä olen leikannut samoja osia itse mitä Tellukin askartelee ja antanut pojan koota niitä oman mielensä mukaan. Persoonallista, toisinaan erittäin sotkuista, mutta tekemällähän ne taidot kehittyy :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuossakin muovailuvahassa mitä meillä on lukee isolla että sisältää vehnää. :(
   Mun pitää kans ostaa Epulle oma värityskirja. Oishan se nyt kiva kun pääsis niitä värittämään kunnolla.
   Ja juuri niinhän se on että tekemällä kehittyy!=)

   Poista
 8. Täällä yksi lastentarhanopettaja vinkkaa, että sellaisen kovan muovailuvahan voi laittaa hetkeksi mikroon niin johan tulee pehmoista!

  Kannattaa vaan itse vielä muutaman kerran puristella möykkyä, koska jos muovailuvaha on liian kauan mikrossa voi jotkin kohdat olla liian sulaneita ja polttaa näpit. Noin 5-10 sekuntia riittää määrästä riippuen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei, kiitos tästä loistavasta vinkistä! Mä en ainakaan tätä ole tiennyt aiemmin!:) Varsinkaan tollaselle pienelle ei ole kauheasti iloa sellaisesta kovasta muovailuvahasta niin hyvä jos sille pystyy vielä tekemään jotain.:)

   Poista
 9. Kiitos ihanasta postauksesta, minä olin nimittäin se lukija, joka tätä toivoi! Sain todella monta hyvää vinkkiä. Meillä piirretään puuväreillä, maalataan pensselillä ja sormiväreillä, vesivärien käyttöä poika ei ole hoksannut vielä. Uusin hitti on muovailu, meillä on sellainen setti, jossa on pieniä muoviastoita ja muotteja joilla voi tehdä muovailuvaharuokaa. Sitten ostin Hullareilta muovailumassaa, joka kovettuu kuivuessaan. Siitä voisi ottaa pienillä piparimuoteilla hahmoja, kuivattaa ja maalata ne.
  Värityskirjoista poika ei ole innostunut.
  Pojan toinen kiinnostuksen kohde on tällä hetkellä saksilla leikkaaminen. Hän on siis 2,5 v. Ostin hänelle Fiskarsin lasten sakset ja hän saa jo sormensa oikeisiin koloihin ja leikkaa niin keskittyneesti, että hän aukoo suutaan saksien kanssa samaan tahtiin :D
  t.L.

  VastaaPoista
 10. Tuli vielä mieleen, että kylpyhuoneessa voi harrastaa myös bodypaintingiä. Mä kaivoin mun vanhoja meikkejä, ja poika sai piirrellä omaan kehoonsa esim huultenrajauskynällä, luomiväreillä, puuterilla. Kaikki ei kyllä lähtenyt kylvyssä, mutta kului pois viikon mittaan :))

  t.L.

  VastaaPoista

Kiitos kun kommentoit! :)