4.3.2012

Muovailuvahaa ja sänkyasiaa

Ystäväni suosituksesta ostin Eppuselle jokin aika sitten muovailuvahaa. Eppunen olikin innoissaan kun sai värikkäitä purkkeja, mutta kun ne avattiin, poika oli silminnähden pettynyt niiden sisältöön. Aloin kuitenkin rakennella Eppuselle muovailuvahasta pieniä eläimiä, ja pojan ilme vaihteli inhotuksesta hämmästykseen. Hetken kummasteltuaan poika kuitenkin innostui erivärisistä muovailuvahaklönteistä ja alkoi innoissaan pilkkoa niitä ja lajitella palasia tyhjiin purkkeihin. 
Nyt kun olemme viettäneet pari päivää kuumeisina sisällä, on muovailuvaha, piirtäminen ja muut sisäleikit tullut leikittyä useaan kertaan. Kyllä ne päivät näinkin ovat kuluneet, mutta josko kohta mekin päästäisiin taas ulkoilemaan kun kevätaurinko paistaa niin ihanasti..:)
Muovailuvahoista vielä sellainen vinkki, että jos tykkää sellaisesta todella pehmeästä ja notkeasta muovailuvahasta, jota ihan pienikin jaksaa vaivata (eli ei ole liian kovaa), Prismasta löytyy sellaista Play-Doh -merkillä 4 purkkia hintaan 5,90€, eli ei ole edes hinnalla pilattu. :)





Sitten, toiseen asiaan.. olen kovasti pohtinut, koska Eppu pitäisi siirtää omaan sänkyyn ja olisiko oman "isojen poikien sängyn" ostaminen jo ajankohtaista. Kokeeksi otimme yhden laidan pois pinniksestä ja...nukkumisesta siellä ei tullut yhtään mitään. Kun on pienet ja vikkelät jalat, voidaan laskea sekunneissa kuinka kauan Eppunen siellä sängyssä pysyi. Yritimme sekä päivä- että iltaunien aikaan, vaikka ja mitä.. mutta tulokset eivät olleet toivottuja. Laita kiinnitettiin sänkyyn takaisin. 
Eppunen ei ehkä ole vielä kypsä nukkumaan juniorisängyssä, ja varmasti se vaatii myös totuttelua. Päiväsaikaan poika kyllä meni kyllä päivällä muutaman kerran istuskelemaan sänkyynsä ja leikkimään pehmoleluilla, mutta nukkuminen.. ei...
Kiire meillä ei ole, ja Eppunen voi kyllä rauhassa nukkua myös pinniksessään, mutta tulikin sitten mieleen, että täällä varmasti käy paljon äitejä, joilla on tästä kokemusta ja varmasti hyviä vinkkejä tähän "oikeaan sänkyyn" siirtymisessä. Joten kysynkin nyt teiltä hyvät lukijat, milloin on oikea aika siirtää taapero pinnasängystä pois? Mistä tietää, että lapsi on kypsä nukkumaan juniorisängyssä? Mitkä ovat parhaat vinkkinne tähän? Kaikki hyvät vinkit, neuvot, kokemukset ja kertomukset otetaan kiitollisena vastaan. :)

PS. Sain yhden tosi jännän jutun arvottavaksi, joten kaikki kännykän omistajat..pysykää linjoilla.. ;)



31 kommenttia:

  1. Paras vinkki: aika. Kaikki aikanaan, Epulle aika ei ollut vielä kypsä. Pyryltä otettiin ekan kerran kanssa pinniksestä laita pois suurinpiirtein saman ikäsenä. Laita lähti illalla klo kahdeksan ja kiinnitettiin takas seuraavana aamuna klo 6 ;). Varmaan himppasen vajaa vuos siitä eteenpäin nukuttiin rauhassa pinniksessä ja kokeiltiin asiaa uudestaan, ja sillä kertaa kaikki meni ongelmitta, vaikka mitään poppaskonsteja ei silläkään kertaa yritetty.

    Terkkui Pyrtsiltä & Pavelta!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo, ajoitus ei selkeästikään ollut oikea. Mä en kyllä jaksanut noinkaan kauaa vaan nappasin lopulta pojan kainaloon, ja uhrauduin ottamaan itsekin päikkärit.. ;)
      Täytynee kokeilla tätä joskus myöhemmin, nyt mennään sitten laidan kanssa.:) Kiitos terkuista ja terkkuja takaisin!

      Poista
  2. Minäkin olen koittanut "haistella" milloin Herran Keltainen (kk:n päästä 2v) olisi valmis siirtymään pois pinnasängystä. Tähän saakka on nukahtanut itsekseen pinnasängyssä, kun ei unipussissaan pääse kiipeämään pois. Eli kun siirtää isojen sänkyyn, niin edessä on varmaan melkoinen nukutushärdelli... pitäisikö suosiolla odottaa kesälomaa :D

    Meillä on sellainen juniori-sänky, jossa päiväksi alletyönnettävä alasänky. Eli Herra Keltainen siirtyisi tuohon alasänkyyn nukkumaan ja Herra Vihreä alasängystä siihen normaliin. Tuo on kätevä pienille, kun ei ainakaan pääse tipahtamaan :)

    Tästä ei tainnut paljon apua olla... Mutta luulenpa, että kun siirrytään isompaan sänkyyn, niin melkein joka lapsella on siihen pientä tai isompaa opettelua, ja monella vaatii yksin nukahtamisen uudelleen opettelun. Eli kannattaa vaan valita joku hetki, jolloin itse jaksaa sitä lapsen takaisin sänkyyn passitusta :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Meillä poika on vasta reilut puolitoista vuotta, joten meillä tämä ikä on sitten kai liian aikainen. :) Mua alkoi nyt kiinnostaa, millainen tai mikä sänky teillä on kun on tuollainen systeemi ? Kuulostaa kivalta sängyltä.:)
      Ja mä kun yritin vielä olla ovela ja ajattelin, että pojalla on nyt vähemmän energiaa juosta karkuun kun on vähän kipeäkin.;) Olin väärässä. Kumma iltavilli siitä vaan seurasi. :D

      Poista
    2. Meillä on Ikean joku vanhempi malli, nyt kävin vilaisemassa, niin Odda nimellä löytyy sänky ja lisävuode, jonka saa työnnettyä päiväksi sängyn alle. Ja onhan niitä varmaan muillakin merkeillä :)

      Poista
    3. Ihanan näköinen tuo Odda, mutta kun katsoin noita uusia Ikean nettisivujen kuvia verrattuna tuohon vanhaan joissain toisissa kuvissa, niin eikö tuohon uuteen saakkaan enää noita laitoja tuohon "alasänkyyn"? Tai sitten niitä ei ole vaan laitettu tonne nettisivuille.
      Mutta tosi kivan ja modernin näköinen sänky, kyllä se Ikea vaan osaa. :)

      Poista
  3. Moikka, meillä sujui laidan poisto aikanaan niin hyvin että mitään käytännön vinkkejä sängyssä pysymiseen ei ole antaan. Adéa oli silloin vähän päälle 2-vuotta. http://adeatytto.blogspot.com/2010/09/kertaheitolla-isoksi.html -Tiina

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Moi Tiina, Kiitos tuosta linkistä, mä käynkin nyt lukemassa sen heti. :) Varmaan meilläkin tuo ikä voisi olla lähempänä oikeaa. :)

      Poista
  4. Sittenkun tulee pinniksestä kiipeämällä pois, on musta aika opetella lastensänkyä.
    Joskus ei auta kun harjoitus, joskus taas sujuu ihan heti ekalla kerralla ihan mainiosti.
    Meillä on siirrytty siinä noin 1½v ikäisenä ja ihan ok mennyt, mitään satoja palautuksia takaisin sänkyyn ei ole tullut.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Huih, eipä olisi mukavaa että pikkumies tömähtäisi reunan yli. Jossain vaiheessa ihan vähän aika sitten meillä oli tämän suuntaista yritystä, mutta aiemmin ja nyt taas poika on kyllä ihan hyvin pysynyt pinnojen takana.
      Teillä on kyllä mennyt tuo sitten tosi hyvin. Meillä ei siis vaan olla tähän vielä kypsiä. :)

      Poista
  5. Meillä homma alkoi sujua, kun aika oli kypsä. Yhtään turhaa yritystä tosin ei tarvinnut tehdä. Olisiko kuitenkin eri asia, jos olisi se junioribsänky ja selitettäisi, että tämä on nyt isojen poikein sänky, jossa nukutaan itsekseen jne. Ja koska niissä on kuitenkin ne pinet laidat ja tuossa ei ole. Mutta ehkä ottaisin puolen vuoden aikalisän ja sitten kokeilisin juniorisänkyyn.

    Nöpö tulee usein öisin viereen. Meitä miehen kanssa se ei haittaa. Meillä on periaate, että yksi lapsi kerrallaan voi tulla. Joskus, jos molemmat on yöllä tulossa, on pakko laittaa molemmat takas omiin peteihin.

    Ps. Etkö mitenkään haluaisi tuota sanavahvistusta ottaa pois ;)
    En muista olenko sinulle jo ehdottanut, mutta monille olen ja moni on onneksi ne poistanutkin. Nimittäin kun kommetointikin saattaa kärsiä niistä, osa ihmisistä ei halua kommentoida blogeihin, joissa on sanavahvistus käytössä. Tuskin kukaan haluaa, että muutenkin vähäisen puoleinen kommetointi vielä entisestään vähenee?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Juurikin näin, aika vaan ei ollut oikea vielä. Nuo pienet laidat kyllä voisivat auttaa asiaa, noissa juniorisängyissähän sellaiset taitaa useimmiten olla, ja eikös toisiin saa jotain putoamissuojiakin, tai siis sellaisia korkeampia turvalaitoja?
      Meillä kans Eppunen tulee usein aamuyöstä viereen, ja se ei meitäkään haittaa, varsinkin kun on vaan yksi lapsi siinä vieressä nukkumassa. Tuossa juniorisängyssä on sitten kyllä se hyvä puoli, että pikkumies voi sitten itse halutessaan kömpiä väliin nukkumaan, eikä tarvitse käydä hakemassa. :D

      Ja et ole aiemmin mulle maininnut, mutta hyvä kun sanoit, en ole sitä edes ajatellut kun niitä on nykyään joka paikassa. Mutta poistin nyt heti sanavahvistuksen, nyt kaikki hurjasti kommentoimaan. :)

      Poista
  6. Meillä ei ole Kuutti koskaan nukkunutkaan pinnasängyssä, aina äitin kainalossa :) Nukuttamiset täytyy tehdä aina niin että itse olen vieressä, ei tuo muuten pysy sängyssä mitenkään. Meillä olisi molemmille pojille kerrossänky oottamassa mökillä kun vaan joskus saisimme aikaiseksi hakea pois. Se kerrossänky tulisi meidän makkariin yläkertaan kun ei tuo 5v poikakaan halua nukkua yksin alakerrassa joten on meijän huoneessa nukkunut myös meidän välissä (alkaa olla ahdasta jo...). Onneksi se kerrossänky on semmonen tosi minipieni, miehen ja veljensä vanha jostain 70-luvulta :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No meillä nukkui Eppunen kans pienempänä melkein aina vieressä, mutta päikkärit on useimmiten nukkunut omassa sängyssä, ja noin 1-vuotiaana siirrettiin omaan huoneeseen niin jotenkin se nukkuminen rauhoittui. Mutta edelleen on siis melkein aina jossain vaiheessa vieressä vaikka illalla nukahtaisikin omaan pinnikseen. Olen juuri vaan miettinyt, että olisi kiva jos poika itse pääsisi viereen jos haluaa, mutta ei se nyt niin suuri vaiva ole häntä sinne hakeakaan. :)
      Oi, kerrossängyt on niin ihania, mä tykkään, ja varmaan osaksi siksi etten itse ikinä saanut sellaista. :) Olisi ollut niin jännä nukkua siellä ylhäällä. :D

      Poista
  7. Meillä sujui laidattomassa sängyssä nukkuminen näin hienosti silloin kun Joas oli 1v1kk eli mitään erikoisempia vinkkejä en osaa antaa. Otettiin siis laita pois jo ennen niitä ensimmäisiä kiipeily-yrityksiä, mikä ehkä oli syynä siihe, ettei sängystä karkailtu. http://pikkujoas.blogspot.com/2009/11/muutos-makuuhuoneessa.html

    Tosin muuton jälkeen, kun unitutista luovuttiin oli näky kuukauden-parin ajan tämä (http://pikkujoas.blogspot.com/2010/08/poissa-sangysta.html) :D

    Me ollaan kyllä siitä onnekkaita, että Joas on ihan vauvasta tähän päivään saakka nukkunut hyvin sairasteluita/tutistaluopumisvaihetta lukuunottamatta, eikä tätä ole koskaan täytynyt edes nukuttaa. Joas ei myöskään koskaan tule yöllä meidän viereen, vaan jos joku "hätä" tulee, niin tämä pysyttelee sängyssään ja huutaa sitten sinne peittelemään uudelleen yms. Heh, outo lapsi. Tosin mua ei haittaisi ollenkaan, että tämä tulevakin olisi yhtä "helppo" kuin isoveljensä mitä nukkumiseen tulee :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oi, mä olen ihan kade kun toisilla nämä on mennyt noin hyvin. Meillä todellakin tuli ihan mahdoton iltavilli, ei tietoakaan että pikkumies olisi sinne rauhoittunut. :)
      ihan super suloisia kuvia Joaksesta, siis miten joku on voinut nukahtaa noin söpösti? :)
      Eppu on aina kans nukkunut ja nukahtanut tosi helposti, tähän asti siis, mutta ei näköjään päde jos kuvioissa ei ole tuo korkea laita. :D

      Toivotaan, että myös teidän uusi tulokas olisi yhtä hyvä nukkuja kuin Joas.:)))

      Poista
  8. Uusi yritys...

    Täältä tulee todellisen lusmuäidin tunnustus... Jätettiin se laidattomaan sänkyyn tottuminen päiväkotiin siinä vajaa 2-vuotiaana! :-D Siellä oppi päiväunilla laidattomaan sänkyyn nopeasti muiden esimerkin innottamana ja sitten olikin helppo opetella sama kotona.
    Tunnustin kyllä "syntini" hoitajille ja sain synninpäästön. Ehkä viemäni herkut auttoivat myös asiaa ;-D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jes, tää kuulostaa juuri meille sopivalta keinolta! :D Sekin nimittäin on jossain vaiheessa edessä.. hui kauheeta.. en ole edes ajatellut.. :)

      Poista
  9. Meidän typy on pian 2,5v ja nukkuu pinniksessä edelleen :) "Isojen tyttöjen sänky" on valmiina mutta neiti ei siihen halua nukkumaan joten nukkukoon pinniksessä niin kauan kuin haluaa. Pääsisi kyllä kiipeämään laidan yli jos tahtoisi mutta eipä tuo ole vielä sitä tehnyt. Eli meillä odotellaan tytön omaa halukkuutta. Meidän pinnis on 135cm pitkä joten vielä on hyvin kasvuvaraa ;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No siis tota mä kans mietin, kun tuossa pinniksessä on pituutta 125cm ja saman verran oli yhdessä juniorisängyssä, jota katselin, eli ei sen puoleen ainakaan kiirettä. Mä luulen kans, että Eppunen pääsisi kyllä halutessaan kiipemään pois, mutta todella ihmetteln ettei ole sitä tehnyt, vaikka on muuten aina ollut _tosi_ kova kiipeilijä. Sieltä hän sitten vaan huutelee jos on tarve päästä pois tai muuta asiaa. :D

      Poista
  10. Meillä kävi niin että kun ostettiin isojen poikien sänky, tuo poika ei suostunut nukkumaan siinä ollenkaan... Ikää taisi silloin olla n. 1 ½ v.
    Sitten kun muutettiin uuteen kotiin (tyyppi oli silloin n. 2 vuotias) niin kasattiin sekä pinnis että sänky uuteen huoneeseen. Jossain vaiheessa siirtyi sitten itse isojen poikien sänkyyn (pari kk muutosta) nukkumaan ja parin yön jälkeen pistettiin pinnis kokonaan pois.
    Hoidossa nukkui kyllä erittäin kiltisti ihan patjalla lattialla jo siitä 1 ½- vuotiaasta... :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo, no onneksi meilä ei ole vielä juniorisänkyähankittuna, tosin läheltä piti sekin, mutta onneksi nyt tuli näin kokeiltua ensin. :) ainakin näyttäisi näiden vastausten perusteella siltä, että tuo lähempänä 2-vuoden ikää voisi onnistua paremmin..ehkä meilläkin.. ;)
      Toi on kyllä jännä, kun oon ennenkin kuullut kuinka moni juttu sujuu hoidossa, mutta kotona ei välttämättä. :)

      Poista
    2. Meillä on jo vakilauseena; "Ei se kotona mutta kyllä kuulema hoidossa jne..." ;D

      Poista
  11. Vanhempi poika siirtyi lastensänkyyn alta 2-vuotiaana, kiltisti ja kerralla ilman mitään ongelmaa. Nuorempi poika on tullut pinniksestä laidan yli (myös unipussin kanssa) varmaan jo alta 1-vuotiaana. Nyt on 2v4kk ja nukkuu kyllä edelleen pinniksessä. Mä en vaan jaksa sitä härdelliä mikä seurais tavallisesta sängystä, kun lapsi nukkuu muutenkin huonosti ja on vilkas. Kesällä ajattelin et voisi yrittää siirtymistä omaan sänkyyn ja huoneeseen.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voi, teilläkin on mennyt noin hyvin siirto!:)
      Olikos teillä tämä nuorempi se kiipeilijä poika, vai muistanko ihan väärin? :) Meillä Eppu taitaa kans olla siitä vähän vilkkaammasta päästä niin ehkä tää olisi pitänyt arvata.. :) No, mutta eipä ole kiire meilläkään mihinkään. :)

      Poista
  12. Meillä neiti 1v9kk siirtyi just pinniksestä juniorisänkyyn, omasta tahdostaan :) Kasattiin juniorisänky valmiiksi ja kaksi päivää sitä katseltuaan ilmoitti illalla menevänsä sinne nukkumaan. Muutamia kertoja illalla tulee sängystä pois, mutta pää tyynyyn komennolla palaa takaisin. Päikkäreille nukahtaminen on ollut hiukka haastavampaa, mutta jospa sekin pikkuhiljaa alkaisi sujua.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oho, wautsi! Mistäs tuollaista tahtoa löytyy? :) Aika ihana kun pikku neiti haluaa itse oman "oikean" sängyn.:) Täällä vaan sitä odotellessa.:D

      Poista
  13. Meillä Tellu siirtyi isojen sänkyyn vasta reilusti päälle 2-vuotiaana ja samalta näyttää nuorimmaisenkin kanssa. Musta on vaan niin rasittavaa laittaa pinnasängystäkin kiipeilevää lasta sen miljoona kertaa takaisin sänkyynsä saati sitten jos vielä pitäisi roudata lasta aina kerroksen ylöspäinkin. Viereen kun ei voi lasta ottaa ennen aamua miehen ollessa erittäin levoton nukkuja ja alakerran makkariinkaan ei mahdu kuin pinnis. Mutta siis ainakin tytön kohdalla siirto sitten lopulta sujui hyvin, kun lapsella oli kypsyyttä ja tahtoa päästä viimisestäkin vauvajutusta eroon.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joopa joo, arvaappa vaan mihin tämä pikkuherra meilläkin ensimmäisenä juoksi, portaisiin, tosin ei tarvinnut lähteä alhaalta sitä roudaamaan, koska ei pysynyt siinä sängyssä kuin sen sekunnin sadanosan kerrallaan, ja minä juoksin perässä.. :D Vaatinee vielä kypsyttelyä. ;-D

      Poista
  14. Olet saanut paljon vastauksia, mutta kerronpa vielä meidänkin kokemuksista. Esikoinen siirtyi aikoinaan pinniksestä juniorisänkyyn vähän alle 2-vuotiaana. Ei ollut ongelmia. Ei "tajunnut" edes aamuisin tulla pois sängystään, vaan odotteli siellä kiltisti, että joku tulee hakemaan ;) Kakkonen oli kooltaan pienempi emmekä saaneet tilattua hänelle sänkyäkään ajoissa, joten oli jo 2,5v, kun siirtyi pois pinnasängystä. Sen perusteella voin sanoa, että hän oli "liian vanha" siirtoon, koska siitä alkoi melkoinen "taistelu" sängystä pois ja takaisin, äiti vastaan poika. Kolmen illan jälkeen äiti oli voittaja ja poika nukahti itse sänkyynsä. Sen kauempaa siihen ei kuitenkaan mennyt. Kolmonen siirtyi pois pinnasängystä jo reilu 1-vuotiaana. Hän oli niin isokokoinen, että pelotti pitää pinnasängyssä lähinnä siitä syystä, että nukkui omassa huoneessaan ja jos olisi keksinyt kiivetä/tulla päälleen alas sängystä. Siirto uuteen sänkyyn sujui ongelmitta. Hänen sängyssään ei ole laitoja (vanha sänky), mutta laitamme aina yöksi tarjottimen laidaksi ja hyvin on toiminut. Tarjotin joskus kolisee, muttei ole poika kertaakaan pudonnut sängystä. 4kk-ikäinen vauva saa vielä rauhassa nukkua pinnasängyssä, ylätasolla :)

    Tsemppiä sängynvaihtoon!

    Ps. Sänkyyn ja takaisin -taistelun aikana istuin ensimmäisenä iltana aivan sängyn vieressä ja sain pojan pysymään sängyssä hokemalla "Äiti istuu tässä ja piip nukkuu sängyssään." Aina kun poika aikoi tulla pois, hoin tuota samaa ja hän pysyi sängyssään, kunnes lopulta nukahti. Toisena iltana siirryin huoneen oviaukkoon ja kolmantena iltana yläkerran aulan sohvalle. Neljäntenä iltana ei tarvinnut enää "hokea" mitään, vaan poika nukahti aivan rauhassa itse. Tämä siis toimi meillä.

    VastaaPoista
  15. Hei, jokainen vastaus on tärkeä, oli niitä sitten paljon tai vähän, koska ne ovat kuitenkin erilaisia!:)
    Kiitos myös käytännön neuvoista, juuri tuota mietin, että miten siinä pitää sitten toimia, kun se lapsukainen laitetaan sinne sänkyyn. Voisin kokeilla tehdä noin, sitten kun seuraavan kerran yritetään tuota sängyn vaihtoa. :) Nyt ei ollut oikein aikaa edes yrittää mitään, kun poika pomppasi ylös ja lähti menemään ennenkuin ehdin sanoa kissa. Ja mikä protestointi niissä palautuksissa..:P
    Nyt on laita taas paikallaan ja poika nukkuu siellä tyytyväisenä. Ehkä vielä ei ollut meidän aika, mutta koitan uudelleen vähän myöhemmin.
    Tosi söpöä ja liikuttavaa, että teillä esikoinen odottanut noutoa sängyssä tyytyväisenä, ihana. :-)

    VastaaPoista

Kiitos kun kommentoit! :)