6.7.2014

I LOVE MY BRAIN // PYÖRÄILYKYPÄRÄN VALINTA

 Tänä keväänä ja kesänä Eppu on alkanut ajaa enemmän ihan oikealla pyörällä potkupyörän sijasta. Suurimmat syyt tähän ovat se, että meidän Pukyssa ei ole jarruja, ja vauhti sillä on nykyään hurjan kova. Poika on myös keksinyt, että polkupyörällä pääsee aika näppärästi liikkumaan ja myös kovaa vauhtia (joka taitaa nykyään olla se juttu). Pitkään palvellut pyöräilykypärä tuli myös tiensä päähän kun se kirjaimellisesti hajosi kappaleiksi. Poika oli kyllä käsitellyt sitä hieman kovakouraisesti, joka ei varmaan auttanut asiaa. Kypärä tulisi kyllä muutenkin tarkistaa ja uusia tietyin väliajoin.
 
 
 Saimme blogiyhteistyön merkeissä valita Nutcaselta pojalle pyöräilykypärän. Eppu tykkäsi "isojen poikien" mustasta väristä, joten valinta oli aika yksinkertainen. Pyöräilykypärän valinnassa kannattaakiinnittää huomiota muutamiin juttuihin ja listasin tähän tärkeimpiä:
- Kypärän pitää olla päässä niin, että se suojaa otsaa. Otsaan kohdistuu eniten iskuja.
- Leuan alle tuleva hihna täytyy kiinnittää oikein, jotta kypärä ei lennä päästä törmäyksessä. Säätö on tarpeeksi tiukalla jos leuan alle saa yhden tai kaksi sormea. Päätä pitää pystyä myös kääntämään normaalisti. Hihnan pitää myös olla kunnolla leuan alla.
- Tarkista kypärän säädöt oikeiksi, jotta kypärä istuu tukevasti päässä. Monissa kypärissä on sisällä takana säätönappi, josta kypärän istuvuutta voi kiristää tai löysätä.
- Kypärän pitää olla myös oikeankokoinen, jotta se suojaa hyvin.
- Jos kypärä on rikki tai se on saanut iskun, tulee kypärä vaihtaa uuteen.
- Kannattaa myös kokeilla erilaisia malleja, jotta löytää omaan päähän parhaiten sopivan kypärän. Lapsille on myös paljon erilaisia kivannäköisiä kypäriä olemassa, jotka laittaa päähän mielellään. Usein kypärä saattaa myös jäädä lapsen päähän, kun mennään vaikka puistoon, mutta kiipeilytelineisiin lasta ei pitäisi päästää kypärä päässä, koska siinä piilee kuristumisvaara.
- Kypärää pitää säilyttää hyvin ja sitä ei saa esimerkiksi heitellä. Huolellinen säilytys pidentää kypärän käyttöikää, mutta sekin pitää uusia joskus. Hyvin vanhoissa kypärissä runkomateriaali voi olla hapertunut, jolloin se ei suojaa enää niin hyvin päätä.
Pää kannattaa aina suojata kypärällä pyöräillessä, koska kypärä suojelee sitä kaikkein tärkeintä eli aivoja. Myös potkulautaillessa kypärä on minusta aika tärkeä. Olen nimittäin itse kerran kadulla nähnyt lapsen kaatuvan aika pahasti potkulaudalla niin, että pää kolahti asfalttiin aika pahasti. Tuossa Nutcasen kypärässä onkin hyvä slogan tuolla takana: I love my brains.
Hyviä ohjeita kypärän valinnasta ja sen turvallisuudesta löytyy mm. Liikenneturvan sivuilta. Kuvissa näkyvä NUTCASE -kypärä on saatu blogin kautta.
 
 
 
 
 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kun kommentoit! :)