21.2.2012

Ystäväni karvakorva

Sain muutamalta lukijalta pyynnön kertoa siitä miten meillä sujuu elämä pienen lapsen ja kahden koiran kanssa. Kirjoitettavaa tästä aiheesta olisi vaikka kuinka paljon, mutta päätin nyt kirjoittaa jonkinlaisen kertomuksen. Jos et pidä koirista tai koirajutuista, voit hypätä tämän tekstin ohi, tai jos et jaksa lukea, hyppää suoraan kuviin. Koirista nimittäin riittää kerrottavaa. :)
Minä olen elänyt koiran tai oikeastaan koirien kanssa melkein koko elämäni, 5-vuotiaasta lähtien. Isäni hankki minulle "oman" koiran kaveriksi kesken pahimman prinsessakauden, ja koira sai nimeksi Ruusu, prinsessa Ruususen mukaan. Yhteiselämä Ruusun kanssa sujui hyvässä yhteisymmärryksessä ja yleensä Ruusu kulki perässäni jakaen tietämättäni osan ruuistani, kun vaikka kuljin voileipä kädessä kotona.
Ruusun jälkeen meille muutti naapurista Purkka. Purkka eli kanssamme lähes 13-vuotta ja tuli rakkaaksi myös nykyiselle miehelleni. Ja lisää koiria piti saada.
Tällä hetkellä meillä on kaksi koiraa. Kaksi senkin takia, että olen harrastanut ja kisannut koirien kanssa ennen Eppusen syntymää hyvinkin aktiivisesti. Koirien kanssa touhuaminen on myös mukavasti tasapainottanut hektistä työtä ja nollannut aikana ajatukset "hyllylle". Lapsen tulo tosin muuttaa elämänrytmiä, ja aktiivinen koulutus ja kisat ovat tällä hetkellä jäissä. Tosin toivon, että vielä pääsemme starttaamaan joissain kisoissa.
Koirat ovat minulle "maailman tärkeimpiä" ja kun raskausaikana on paljon erilaisia pelkoja, omani oli se, että mitä jos lapseni onkin allerginen koirille. Pelkkä ajatus koirista luopumisesta tuntui todella ahdistavalta. Onneksi useat ystäväni rauhoittelivat minua sillä, että mitä suuremmalla todennäköisyydellä kahden koiran kanssa kasvava lapsi ei saa koira-allergiaa, ja ainakin nyt näyttää hyvältä sen suhteen. Poika saa "päivittäiset" bakteeriannoksensa kotoa. ;)

Huomasin pienen muutoksen koirien käytöksessä jo raskausaikana. Erityisesti toinen koirista, nuorempi, joka on muutenkin ollut aina enemmän perääni, alkoi todella vahtia jokaista liikettäni. Se asettui aina nukkumaan pää ison raskausmahani päälle, ja seurasi minua kotona kuin hai laivaa.
Jo synnärillä minulla oli kova ikävä ystäväni luona hoidossa olleita koiria. Nyt jälkeenpäin ajateltuna koiraparat taisivat olla vauvan tultua kotiin aika stressaantuneita uudesta äänekkäästä perheenjäsenestä, ja varsinkin toinen koiramme reagoi vahvasti vauvan itkuun. Se oli usein aika hädissään, että vauvalla on joku pahasti hätänä kun se itkee, ja joskus tämä koira jopa komensi meitä vanhempia vauvan luo. Näin siis toimi vanhempi koiramme, joka on selkeästi pehmeämpi ja herkempi koirista.
Alun jälkeen tilanne selvästi rauhoittui, ja kun Eppunen ei viihtynyt yhdessäkään sitterissä tai säkkituolissa, vaan makoili mieluiten viltin päällä lattialla, viereen kylkimyyryyn asettui usein kaksi hyvin tarkkaa vauvanvahtia.
Joku joskus kysyi minulta, mitä sitten teen jos koirat yhtäkkiä "sekoavat" ja hyökkäävät vauvan kimppuun. En osaa tätä selittää, mutta TIEDÄN, että näin ei tule käymään. Eikä niin siis käynytkään. Tunnen vain molemmat koirat niin hyvin, ehkä juuri koirien kanssa aktiivisesti vietettyjen "miljoonien" tuntien takia, että näin ei vain tule tapahtumaan. Tätä on hyvin vaikea sen paremmin avata, ja se saattaa jostakin ihmisestä kuulostaa hyvin oudolta. Mutta luulen, että ainakin muut koiraihmiset ymmärtävät, mitä tarkoitan.
Pojan ja koirien suhde on tähän päivään asti ollut välillä kuin yksipuolinen rakkaus. Poika pitää koirista ehkä vähän enemmän kuin koirat pojasta. Tietysti ne vahtivat poikaa hyvin tarkkaan, mutta pojan rakkaudenosoitukset ovat koirista välillä hieman rajuja. Erityisesti 1-vuotis syntymäpäivän aikoihin poika yritti nyppiä koiria parroista, korvista ja karvoista. Tietenkin se on meidän vanhempien vastuulla vahtia, että poika ei kiusaa eikä häiritse koiria, ja että tällaisia tilanteita ei vaan pääse syntymään. Ennakointi on tässä kohtaa kova sana. Tämä vaihe meni kuitenkin hyvin nopeasti ohi. Koirat ovat saaneet olla siis hyvin rauhassa, mutta nyt puolentoista vuoden tietämillä poika on selkeästi alkanut osoittaa suurta rakkautta koiria kohtaan. Paitsi, että koirat eivät ole ihan aina niin innoissaan pojan haleista ja suukoista. 

Tässä kohtaa kahden koiran täysin erilainen luonne on tullut minulle itselleni hyvin esiin. Vanhempi koirista, joka on ns. pehmeämpi ja paljon herkempi (näin siis myös luonnetestin mukaan), väistää usein poikaa, mutta ei siedä epäreilua käytöstä pojan puolelta, vaan varoittaa tarpeen tullen. Tiedän, että on paljon ihmisiä, joiden mielestä koira ei saisi edes murahtaa lapselle, mutta itse olen sitä mieltä, että on parempi etä koira ensin varoittaa, kuin että kävisi vaikka kiinni varoittamatta. Mutta tässäkin kuulutan vanhempien vastuuta, että epämielyttäviä tilanteita ei vaan saisi päästää syntymään.
Toinen koira taas, joka on selvästi vanhempaa koiraa kovempi, ei väistä vaikka poika "lysähtäisi" sen kaulaan halaamaan ja suukkottelemaan sitä. Ei se varmaankaan innostu näin rajuista rakkaudenosoituksista, mutta on lapsen kanssa luotettava kuin kallio. Joskus se saattaa murahtaa, jos jää pahasti jo samanpainoisen pojan  alle, mutta välillä myös tykkää pötkötellä pojan kainalossa sohvalla.  Mutta selkeästi tämäkin koira "salaa" rakastaa poikaa, koska se on alkanut antamaan suukkoja pojalle, jos poika on vaikka halannut tai antanut suukon koiran nenään.

Koirista on myös paljon hyötyä.  Molemmat koirat on opetettu nostamaan ja  tuomaan tavaroita, ja meidän vanhempien ei ole koskaan tarvinnut lähteä "nosta tavara" leikkiin lapsen kanssa. Aina jos Eppunen heittää tai tiputtaa jotain maahan, jompikumpi koirista noukkii sen, ja tuo tavaran minulle tai miehelleni. Paitsi jos se on ruokaa. ;) Eppu paran oli aluksi hyvin vaikea ymmärtää sitä, että jos hän ojentaa vaikka leipäpalan koiralle, koira ei sitä palauta. Muutaman kerran poikaparka purskahti itkuun kun koira söi hänen ojentamansa herkun. Kuinka ollakkaan! ;-D
Nykyään Eppu on kyllä oppinut, että ruoka katoaa koiran suuhun, mutta valitettavasti sitä käytetään hyvin härskisti jo hyväksikin, sillä kaikki paha ruoka annetaan koirille alta aikayksikön. Eppunen on oppinut ojentamaan "pahat" jutut hyvin huomaamattomasti pöydän alla odottavalle kaverille. Tämä ei tietenkään miellytä meitä vanhempia.
"Luovu suosiolla siitä naksusta!"

Epulle on myös tullut omituinen tapa syödessään esimerkiksi leipää, ja hän melkein aina murtaa siitä pienen palan herkkupalaksi vanhemmalle koiralle, joka muuten nykyään päivystääkin aina pojan syöttötuolin vieressä. Tästä ruoan heittelystä koirille on ollut myös hieman harmia, koska poika ei aina ole tajunnut, että esimerkiksi ravintolassa siellä lattialla ei ole sitä koiraa "siivoamassa" ruoan tähteitä. Nykyään kuitenkin ulkona syöminen sujuu jo paremmin ilman lentäviä ruoantähteitä.
Eppunen rakastaa myös kaikkia muita koiria. Naapurin pieni Heeler on Epun hyvä ystävä, ja tämä pikku koira "antaa suukon" pojan nenään joka kerta kun he kohtaavat. Kerran kun naapuri ja koira eivät nähneet meitä pihalla, vaan kulkivat ohi hieman kauempaa, Eppuselle tuli kauhea hätä ja pettynyt itku, kun hänen ystävänsä menikin menojaan. Tästä pojan koirarakkaudesta on myös hieman harmia, koska luultavasti meidän pitää opetella seuraavat 10 vuotta sitä, että jokaista vastaantulevaa koiraa ei saakkaan mennä silittämään, ja että kaikki koirat eivät pidä lapsista. Tällä hetkellä pieni poika ei sitä ymmärrä, ja se vaatiikiin vanhemmilta tarkkuutta, että lapsi ei menisi itsekseen lähmimään jokaista näkemäänsä koiraa.

Joskus koirien ja lapsen kanssa on myös hieman työlästä. Kun kaikki kolme ovat hyvin vilkasta sorttia, on meno välillä sisällä kuin sirkuksessa. Nyt varsinkin kun Eppunen on alkanut leikkiä palloleikkejä koirien kanssa, olohuoneessa sinkoilevat ympäriinsä poika sekä kaksi karvapalloa, kaikki pallon perässä. Välillä Eppunen sekä toinen koiristamme menevät yhdessä sohvan alle hakemaan palloa, jolloin toinen jää kiinni sohvanreunaan mahastaan ja toinen päästään. Tällaisina hetkinä en aina tiedä pitäisikö itkeä vai nauraa.
Myös mieheni monet pitkät työmatkat ovat minulle välillä hankalia ja raskaita, koska esimerkiksi koirien lenkittäminen monta kertaa päivässä yhdessä lapsen kanssa kovalla pakkasella on aika kurjaa. Pulkan tai rattaiden ja kahden vilkkaan koiran kanssa liikkuminen ei ole aina pelkkää herkkua, ja kun sitä harrastaa muutaman viikon monta kertaa päivässä, alkaa jossain vaiheessa hieman kypsyttää. Ainakin minua. Toisaalta taas kun mies on poissa, minusta on mukavaa, että koirat ovat seurana vahtimassa taloa, ja hälyyttävät hyvin herkästi jos kukaan liikkuu lähimaillakaan. Tällöin niistä on myös turvaa ja tietysti myös seuraa.
Joskus myös meidän sängyssä on hyvin ahdasta, mutta sopu sijaa antaa. Eppunen tykkää tulla yöllä herättyään meidän väliin nukkumaan, ja kun jalkopäässä nukkuu vielä kaksi karvaista kaveria, on aamuisin herätessä hyvin tiivis tunnelma. Joskus kun olen valvonut vaikka blogin parissa myöhempään kuin muu perhe, olen saanut oikein kunnolla tehdä työtä, että mahtuisin omalle paikalleni nukkumaan. Tällöin rivissä ovat olleet päät tyynyllä pikkumies, mieheni ja kaksi kuorsaavaa koiraa. ;-D

Koirapalstat ovat täynnä erilaisten ihmisten erilaisia mielipiteitä miten koirien ja lasten kanssa tulisi toimia. Usein myös aktiiviset koiraharrastajat tykkäävät kertoa omat mielipiteensä hyvinkin kärkkääseen tapaan. Itse yritän pysyä poissa näiltä vänkäämispalstoilta, koska tuskin mihinkään asiaan on olemassa mitään yhtä oikeaa vastausta. Siksi haluankin sanoa, että nämä kertomani tarinat ovat vain yksi tapa elää koirien ja lapsen kanssa. Meillä on kaikki mennyt hyvin ja helposti, kiitos myös hyvien koirien. Jossain toisessa perheessä voidaan sitten toimia ihan erilailla ja olla täysin eri mieltä monestakin asiasta.

Minulla olisi vielä vaikka kuinka paljon kerrottavaa, millaista elämä on koirien ja pienen lapsen kanssa, mutta tässä joitain juttuja, jotka tulivat mieleeni. Varmasti paljon tärkeitä asioita jäi nyt mainitsematta, mutta tässä hieman kertomusta siitä, miten meillä lapsen ja koiran suhde toimii. Tai mielummin sanoisin ystävyys. Olen onnellinen, että kaikki rakkaat "lapseni", niin poika kuin nuo karvaiset kaveritkin, ovat tulleet hyvin toimeen keskenään ja siltä osin olen voinut huokaista helpotuksesta. Varmasti edessä on vielä paljon haasteita, erilaisia tilanteita, iloja ja suruja, mutta menemme päivä kerrallaan eteenpäin yhdessä laumana. 

P.S. Huomasin, että monta uutta lukijaa on tullut mukaan! :) Tervetuloa!
"Piirrettyjä on paljon mukavampi katsoa kaverin kanssa! Ja me muuten molemmat halutaan istua just tässä!"

29 kommenttia:

  1. Tosi kiva postaus koirista ja lapsesta. Osaat kyllä kirjoittaa ihanasti ja pitkiä juttuja.

    Riikka

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Riikka sanoistasi ♥ Mua _vähän_ jännitti voinko postata tänne tällasta.. :)

      Poista
  2. Voi ihanat! Tosi kiva postaus. Meidän koira lähti vihreämmille metsästysmaille keskimmäisen ollessa vauva, ja viimeksi eilen esikoinenkin kaipasi vanhan kaverinsa perään. Meidän toinen vanhus, rotukissa, ei ole kuin mun perään, joten lasten ja kissan suhteesta ei tässä tapauksessa tullut nin läheistä.

    Meillä on mietitty toisen koiran hankintaa, kun tytöt tästä kasvavat. Ei tosiaan houkuta nuo lenkityksen kolmen pienen lapsen kanssa silloin kun mies on työreissussa. Neljän vuoden päästä meillä on jo kaksi koululaista ja pieninkin on jo viisi. Ehkä me ollaan silloin vanhemmat, jotka suostuu tosi helposti lapsen toiveeseen hankkia koira. Tietysti pitää ensin kiristää, että hoidatko varmasti koiran, muistatko että se pitää lenkkeilyttää useasti päivässä jne.. ;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sitä mä olen myös jo ehtinyt surra, että mitä sitten jos ja kun aikaa koirista jättää, miten sen selittää lapselle.
      Viimeksi kauppareissullakin hän jo kaipaili kaveriaan: "Nuuuunuuu!"

      Joo, ja noi lenkitykset yhden saati sitten KOLMEN lapsen kanssa useita kertoja päivässä pitkiä aikoja ei oikein toimi. Onneksi meillä on heti tuossa pihan jälkeen metsä niin voin joskus päästää koirat vapaaksi juoksemaan metsässä, mutta taaperon on siellä vähän hankala kävellä ja rattailla metsässä liikkuminen ei onnistu. Pienempänä meillä oli kantoreppu ahkerassa käytössä, mutta nyt en jaksa kyllä enää kovin pitkiä matkoja poikaa kanniskella ja ei se kyllä enää mahdu tohon reppuunkaan. :D

      Toi on ihan totta, että vanhempien lasten kanssa menee jo hempommin, ja koululaiset voi jo jättää hetkeksi yksin kotiinkin kun käyttää koiran ulkona. Ja siinähän oppivat myös eläintenhoitoa jne. ;)

      Poista
  3. Kiva postaus! Olen ihan uusi lukijasi ja nyt täytyi oikein kommentoida. Monesta asiasta olen ihan samaa mieltä, ja olisin voinut itsekin kirjoittaa samalla tavalla. Meillä on kolme koiraa (joista kaksi asuu kotona täsaikaisesti) ja olen myös huomannut, että kovempi koira sietää/tykkää enemmän näistä haleista ja pusuista, pehmeämpi tapaus taas mieluummin vähän väistää ja herkemmin huomauttaa liian kovasta käsittelystä. Kiva blogi muutenkin! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei Sari, Mukavaa kun löysit tänne!:) Ja kiitos, kiva että tykkäät!

      Juuri eilen puhuin tästä ystäväni kanssa, ja ehkä tuo meidän "pehmeämpi" koira kokee nämä rakkaudenosoitukset epämiellyttävämpinä kuin tämä toinen. Toisaalta, tällä meidän "pehmeällä koiralla" on taas myös tavallaan enemmän sellaista "tilannetajua", koska joskus melkein pitää pelastaa tämä toinen `jäyhä jököttäjä´ lapsen alta, kun minusta alkaa näyttää liian rajulta, mutta toinen ei vaan liikahdakkaan.. :)

      Poista
  4. <3 Ihana postaus ! Meidän 3 v. neiti ja pian 9 v. Westie-herra ovat ihan parhaita kavereita <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oi, teilläkin siis pieni valkoinen ystävä siellä kotona! :)

      Poista
  5. Ihana postaus. Koiraihmisenä tätä oli kiva lukea. Meiltä myös löytyy kaksi koiraa. :)

    VastaaPoista
  6. Kiva postaus =) Meidän 2v tulee hyvin juttuun koirien kanssa, ja sitä saa myös olla alituiseen vahtimassa, kun ei tosiaan ymmärrä ettei vieraan koiran kaulaan voi hypätä.
    Asutaan maalla ja otettiin syksyllä kissa (hiiriä oli viime talvena sisällä vähän liikaa), ja sen kissan kanssa ei taas yhteiselo ole todellakaan mutkatonta. Kissa pelkää lasta ihan mielettömästi, ja lataa kynsillä naamaan jos lapsi yrittää lähestyä. Eipä ole oikein muuta vaihtoehtoa kuin että kissa on sisällä illat ja yöt (siis kun lapsi nukkuu), ja muut ajat ulkona ja naapurilla. Mun mielestä lapsen täytyy voida nätisti lähestyä eläintä, ilman että eläin hyökkää. Siis omaa kotona asuvaa eläintä, ei vierasta. Ja silmät ovat kuitenkin aika tärkeä juttu, mielelläni soisin lapsen saavan kasvaa ehjät sellaiset päässä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kissoista mulla ei olekaan mitään kokemusta kun en ole sellaista koskaan omistanut. :) Onneksi kissat viihtyy myös yksin ulkona niin saatte silti yhteiselämän hoidettua. Voihan se olla, että kun lapsi kasvaa niin tulevat paremmin toimeen (?)
      Hiirien kannalta kissa olisi kyllä loistava. :)Mä luulen, että meillä voisi hyvin ollakin kissa, mutta mies on niille tosi allerginen niin ei voida ottaa.

      Poista
  7. Moikka, näitä lapsi koira juttuja on kiva lueskella. Meiltäkin löytyy kaksi karvakuonoa. Ja tällä hetkellä tulee päällimmäisenä mieleen juurikin tuo ulkoilun vaikeus. Juuri aamulla vein neitiä hoitoon tuolla lumisohjossa vaunuja työnnellen ja kahta koiraa "ohjaten" niin purin kyllä hammasta yhteen monta kertaa. Kovat pakkaset on myös olleet hieman vaiketa, onneksi uskallan jo jättää neidin siksi aikaa leikkejensä pariin jos poikanen nukkuu niin pystyn äkkiä päästämään koirat ulos pikapissalle päivisin. Useinmiten sitten iltaisin pääsevät lenkille.

    Paljon samoja ajatuksia sinun kanssa ja monia tutun kuuloisia tilanteita. Muutama eroava juttukin toki on. -Tiina

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Moi Tiina, nyt mä muistinkin ,että oon ehkä joskus lukenutkin niistä sun blogista . :) Joo, mä tiedän ja tunnen hyvin juuri tuon tunteen, tollaisina hetkinä aina puren kans hammasta ja noidun mielessäni, että meille ei ikinä tule yhtään eläintä ja nämäkin annan pois ja pälä pälä.. :D mutta kai sekin koko ajan helpottuu mitä enemmän lapsi kasvaa. :)

      Poista
  8. Ihana postaus! Meillä ei sisäkoiraa ole esikoisen syntymän jälkeen valitettavasti ollut, mutta löytyi jutusta noita tuttuja piirteitä silti. Meilläkin on opittu kantapään kautta, että ruoka tosiaan koiralle annettaessa katoaa ja toisaalta yhdessä karvapallon kanssa maisteltu miltä ne koiran herkut oikein maistuvatkaan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos :) ja siinäpähän oppii kun se leipä katoaa. :) Meillä koirat hotkaisee omat herkkunsa niin nopeaan että Eppunen ei ole ehtinyt niitä koskaan maistelemaan, mutta on päässyt muutaman kerran koirien ruokatynnyrille ja "ihan vähän" ruokkinut sieltä noita haukkuja.. Huish vaan, kun raksut lentelivät ympäri lattiaa ja koirat säntäilivät perässä.. ;-D

      Poista
  9. Oli kiva lukea Epun ja koirien elämästä. Tekstisi oli välillä hauska. :D Kiva kun koirat eppu tulevat sopuun. Ihana kun eppu antaa pusuja
    ja haleja <3. Olen kanssasi samaa mieltä että koira on turva ja hyvä ystävä. :)

    Amanda

    VastaaPoista
  10. Mukavaa luettavaa, ja näköjään moni muukin tykkäsin ja luki kuin vain aiheen ehdottaja B=)
    Mä niiiiin kanssa tiedän ton yksin vuorokasiutolkulla kotona koiran ja lapsen kanssa. Etenkin nyt kun olen työt aloittanut, niin aamut on hankalia koira ulos lapen kanssa, sitten lapsi tarhaan, että hammasta purraan ainakin nyt talven tuiskeessa kyllä:) Mukava kun uskalsit huonoista puolistakin kertoa näin avoimesti
    Ja ihania leikkejä koira ja lapsi saa näin nuorenakin jo aikaiseksi ja voi sitä kikatuksen määrää :)
    Mä kanssa haaveilen et koira sais sägyssä nukkua mita ei oo saanu vauvan tulon jälkeen, siitä mies on ollu tiukkana,:(
    Mahtava kolmikko teidän pikkuisista vielä tulee tai on jo tietysti, mutta suhdehan syvenee vain kun lapsi kasvaa ja tulee enemmän järkeväksi eläinten kanssa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllä ja mä olen positiivisesti yllättynyt.:) Kiitos vaan aihevinkistä!:))))
      Joo, mikäs sitä kieltämään, että välillä se on raskasta yksin, varsinkin talvella, mutta ei se elämä ole kuin silkkiä vaan. Ja itsepähän minä olen koirani hankkinut. :) Mutta mun mielestä oli todella mukava lukea täältä kommenteista, että muillakin on ollut samanlaisia tilanteita ja ajatuksia. :)
      Ja sitten nämä hyvät puolet kumoaa huonot. :D Juurikin se kikatus on jotain mielettömän söpöä ja hauskaa, ja odotan kans tosi paljon, että lapsi kasvaa.
      Meillä oli alussa kans ajatus, että koirat eivät olisi sängyssä, mutta jotenkin kummasti ne sinne "luikertelivat", ja tykkään kyllä omasta jalkojen lämmittimestä. Hihii ;-D

      Poista
    2. Joo mä sain sulta ja kommentoijilta kanssa vertaistukea tuohon yksinoloon :)
      Niin ja ihania kuvia Epusta ja karvakorvista :)

      Poista
    3. Hyvä jos tästä oli jollekin muullekin hyötyä!=) Ja kiitos, ne on mun rakkaat!:)

      Poista
  11. Meillä on ollut Bichoni ja välillä kovasti kuumeilen koiraa meille. Kaverin Bichoni saa juuri piakkoin pentuja ja siitähän vasta koirakuume alkoikin. Miehellä ei ole ollut ikinä koiraa ja haluaisi vielä enemmän...mutta minä tiedän sen työn jo pelkästään turkin kanssa, että odotellaan ainakin niin pitkään että lapsi/ lapset voivat itse ulkoiluttaa koiraa. Ei riittäisi nyt voimat pennun kouluttamiseen ja taaperon kanssa touhuamiseen :) Ihania ovat teidän koirat ja tosi kiva kolmikko varmasti Eppusen kanssa :))

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Bichonit on söpöjä!:)
      Yksi sana: Turkinhoito! Toinen sana: Apua!:-) Kesällä mä vielä trimmasin itse nämä karvakorvat tuossa pihalla, mutta nyt talvella.. sitä karvaa on sitten joka paikassa... :P
      Ja kyllä, se pennun koulutus vie kyllä tosi paljon aikaa, jos sen meinaa tehdä kunnolla. Nyt en varmasti siihen pystyisi tai ehtisi, mutta ehkä taas joskus..I wish.. :)

      Poista
  12. Blogissa on teille haaste, en ole varma joko olet tämän saanut mutta kumminkin! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Heini ♥ Itse asiassa olen kyllä saanut, mutta ei haittaa, koska en vielä ole siihen ehtinyt vastata. Palaan siis asiaan piakkoin..;)

      Poista

Kiitos kun kommentoit! :)