9.6.2011

KYSELY: Millainen on laadukas lastenvaate? :)





Luin mielenkiintoista keskustelua erään seuraamani blogin sivuilla, ja mieleeni nousi paljon kysymyksiä.
Laatu tarkoittaa eri ihmisille eri asioita ja ihmiset arvostavat lastenvaatteissa eri juttuja. 


Millainen on laadukas lastenvaate? Mitä ominaisuuksia odotat laadukkaalta lastenvaatteelta?
Millainen laatu on riittävä?
Missä tapauksessa olet valmis maksamaan laadusta? Milloin et?
Mitä laatu sinulle merkitsee? 
Sana on vapaa. Kaikkiin kysymyksiin ei edes tarvitse yrittää vastata, mutta olisi mielenkiintoista lukea kommentteja. :)



12 kommenttia:

  1. Jaa, laitoit pahan :-)

    Laadukas lastenvaate? Hyvin tehty, huoliteltu, pitää muotonsa, kestää käytössä, siinä on joku idea, oli sitten printti tai malli...Tai ainakin, jos laadukkaalta valmistajalta tullut vikaerä, niin ne korvataan ja hoidetaan niin, että asiakkaat ovat tyytyväisiä.

    Laadusta olen valmis maksamaan, etenkin kun kyseessä on ns tekninen vaate, lähinnä kai ulkoilun kestävä vedessä, kurassa ja pakkasessa. Sama tietenkin uv-vaatteissa. Mutta ei ne sisävaatteetkaan saa kertakäyttöisiä olla :-) Erityisen hyvä on, että värit kestävät ja kangas ei hajoa neppien ympäreiltä tai kulahda, vaan trikoo pitää kutinsa.

    Värikästä ja hauskaa, etenkin pojille! Pojille saisi olla myös söpöä...

    Tällainen maallikon mielipide.

    VastaaPoista
  2. Ja aivan ylisöpö Eppunen -kuva!

    VastaaPoista
  3. Ps, laita tänne mitä blogeja sä seuraat!

    VastaaPoista
  4. Mietin juuri päivällä että postaisin myös aiheesta mutta säästit vaivan ;)
    ..sillä mietin juuri että kokeileekohan kuinka moni kangasta vaatekaupassa. Siis jos näen kivan vaatteet, nappaan ekana kankaan sormien väliin ja kokeilen. Jeps, olen neuroottinen -en kestä lörppätrikoota :D

    Itse käsitän laadun niin että vaate pysyy käytössä samassa muodossa ja värissä kuin ostettaessa (ja sitten jokainen maalaijärjellä ymmärtää mitä tässä tarkoitan "samalla"). Myös vaikka se kävisi kuivausrummussa satunnaisesti ja pestäisiin korkeassa lämpötilassa. Periaatteessa kaikissa lastenvaatteissa pitäisi olla 60 asteen pesu, mutta näinhän ei ole. H&M:llä ja Gantilla on ainakin mutta suurin osa esim. ranskalaismerkeistä on jopa 30 asteen pesusuohjeella (kestävät yleensä kyllä 40 asteen pesunkin hyvin).

    Summasummarum, printit ja värit pitää pysyä. Resorit tai ylipäätään kangas ei saa lörpähtää ja saumat ei saa kiertyä eikä kangas nukkaantua sekä tahranpoistoaine ei saa viedä värejä -siis ideaalitilanteessa :D Se on perfektionismia ja sitten taiteillaan realismin ja haaveiden välissä varsinaisissa ostotilanteissa. Mutta nämä nousevat arvostus-listallani korkealle :)

    Meillä on useampi Gantin paita ja ihan rehellisesti väitän että pesevät laadussa muut merkit mennen tullen, myös hintavammat merkit. En kuitenkaan kuunapäivänä ostaisi ainottakaan G:n vaatetta normihinnalla, sillä hinnat eivät mielestäni ole "kohtuullisia". Olen silti valmis maksamaan G:n vaatteesta jonkun verran enemmän kuin monen muun merkin vaatteesta, ja juurikin sen laadun takia. Mm. Po.pin paidat ovat myös pysyneet pesussa hyvinä mutta esim. Nextin monesta vaatteesta lähtee värit -niitä meillä silti on todella paljon sillä ovat kivannäköisiä vaatteita ja erittäin kohtuullisella hinnalla. Eli meillä on laidasta laitaan -mutta en halua laittaa rahaa sellaisiin vaatteisiin mistä tiedän etteivät istu/kestä, sillä ne jäävät varmasti käyttämättä tai käyttö jää yhteen kertaan. Mielummin vaatteita joita voi käyttää useamman vuoden ja säilyvät siistinä, poika käyttää samoja t-paitoja jopa 3-4 vuotta.

    Ja merkkejähän mahtuu maailmaan ja laadun lisäksi meillä tärkeimpänä kriteerinä on vaatteen mitoitus. Meillä on kaksi lasta joista toinen niin hoikka että suurin osa vaatteista holahtaa läpi ja toinen hieman pyöreämpi, jolle ei valitettavasti kertakaikkiaan mahdu päälle kaikki kaupoissa myytävät vaatteet. Usein esim. henkalla on TOSI kivoja vaatteita pojille, mutta meidän pojan pitäisi painaa ainakin 10 kg enemmän että voisi käyttää. Nyt olen löytänyt sieltä muutaman kapeamman paidan jotka otin vielä "pienessä" koossa jotta eivät lerputa aivan vallattomasti. Lasten mielipidettä myös kysytään ja heille laadullisina kriteereinä on yleensä ulkonäkö, helppous sekä se että vaate/kengät ei tunnu huonolta päällä.
    Olinkohan nyt mahdollismman sekava, pahoittelen jos kirjoitus on epäselvä.

    VastaaPoista
  5. hyvä aihe! Laatua varmasti kaikki haluaa ja odottaa jos joutuu pennosia paljon vaatteeseen laittamaan. Jotenkin ihmetyttää kuinka moni on sitä mieltä että jos ostaa halvalla niin sen ei tarvitse kestää mitään, en siis tarkoita tällä tarjoustalon tavaraa vaan ihan h&m, kappahl, lindex jne... Kyllä vaikka paita maksaa 10e oli se mitä merkkiä tahansa sen pitää kestää, pesua, käyttöä ja kulutusta. Tietty maalaisjärjen rajoissa.

    Tuntuu että monet valmistajat eivät valvo laatuaan tarpeeksi. Voisin melkein sanoa että kaikilla noilla edellä mainituilla on ollut hyviä ja huonoja vaatteita. Yleensä laatu tarkoittaa minulle
    1. Hyvää kangasta joka ei menetä värejään, nukkaannu lörpähdä.
    2. Materiaalit, hyviä. (ei akryyli legginssejä ja neuleita kiitos)
    3. Paino laatu on hyvää, printti ei lähde pesussa (zaran monessa paidassa on huono printti joka jo ekassa pesussa haalistuu MUR!)
    4. vaate näyttää hyvältä, ei kierrä, kaarra, hapsuta :)
    Useasti ei ole tarvinnut miettiä onko vaate kätevä käytössä, ei ole tullut vastaan sellaista joka olisi hankaluuden vuoksi jäänyt käyttämättä :)

    Olen valmis maksamaan jos vaate tuntuu ja näyttää hyvältä, mutta vaatealalla työskentelevänä olen myös herkkä reklamoimaan. En siedä huonosti tehtyjä vaatteita, jotka ovat jo kotiin tullessa rikki.

    Nyt on kahteen otteeseen Mayoralin neuleissa ollut reikä jo kotiin tullessa, MUR! Paul frankin hupparin apina naama oli huonosti aplikoitu kiinni, saimme toisen tilalle josta 2 pesun jälkeen huppu repsottaa jo irti, MUR! ja vielä kerran MUR! Benettonin perus trikoo paidat ovat myös kammottavia (siis ne joissa on logopainatus edessä) venyy, paukkuu, trikoo lötsähtää ja kulahtaa. Ei kiitos.

    Ei raha laatua tee, se on totta.

    Varmaan eniten tyytyväinen olen ollut Lindex:in hinta-laatu suhteeseen. Vaikka tykkänkin paljon Zaran lastenvaatteista, olen nykyää paljon valppaampana koska aika monta huonoa koemusta sieltä on tullut juuri nukkantumisen ja tuon edellä mainitun printti asian kanssa.

    Meillä ei ole vielä tarhassa oltu mutta voisin melkein veikata että se on lastenvaatteille aika hyvä testisimulaattori :D Ainakin meidän ensitalven ulkovaatteiden laatu tarkistetaan siellä :D

    Ps. anteeksi kirjoitusvirheet!

    VastaaPoista
  6. Heipähei ja iso asiapitoisesta postauksesta;-) mielipiteitä on monia ja monille lastenvaatteet ovat ihan yhdentekevä asia, niitä pidetään lapsella yksi sesonki ja sen jälkeen ostetaan uutta, ja nimenomaan halutaan lastenvaatteiden olevan edullisia. Market-ja ketjumyymälöiden tarjonnasta löytää jokainen lapselleen vaatetta,tarjontaa on paljon jos ei sen kummempia laatuvaatimuksia asialle esitä;-).

    Itse olen kantapään kautta oppinut sen että hinta/laatu kulkevat käsikädessä. En tietenkään odotan että Dpamin paita kestää yhtä hyvänä käyttöä kaksi vuotta kuin Mini A Turen mutta hintakin on silloin toinen. Ostan mielelläni pojilleni tiettyjen valmistajien vaatteita ihan samasta syystä kuin Anana- tiedän silloin että "saan mitä tilaan"; ennenkaikkea mitoituksen ja kestävyyden puolesta. Makuasioista on ihan turha kiistellä, ei minulla sinällään ole mitään ruotsalaisketjujen vaatteita vastaan mutta onhan se kiva löytää lapsilleen kauniita vaatteita muualtakin. Lindexin ja Kappahlin laatu on mennyt alaspäin kuin lehmän häntä tässä viimeisen neljän vuoden aikaan (poikien vauva-aikoina asioin niissä paljonkin) enkä ole pitkään aikaan niissä käynyt. H&M ja Zara ovat niitä joissa mieluiten käyn; H&M saa kivaa perusvaatetta halvalla ja Zaran mitoitus ja mallistot ovat muuten mieleeni. Muuten tilaankin poikain vaatteet pitkälti ulkomailta. Muita suosikkimerkkejä meillä ovat Mini A Ture, Ticket to Heaven, Pop, Gap, Benetton ja "all time favourite" Dpam.

    Trikoovaatteiden osalta voin myös kehua mm. Katvigin, Småfolkin ja Moonkidsin vaatteita, ne kestivät vauva-ja taaperoajan käyttöä loistavasti.

    Millainen on sitten hyvä lastenvaate? Hyvästä ja turvallisista materiaaleista tehty ja käyttöä kestävä. Eivät kulahda pesuissa eikä käytössä, mallit ja värit ovat sellaisia mitkä kestävät kierrätystä lapselta toiselle. Hinta saa olla suhteessa laatuun, maksan mielelläni kun tiedän että vaate kestää kahden villin pojan käyttöä hyvänä;-).

    ps. ja kirppiksillä kun vähänkin kiertää niin näkee kyllä mitkä vaatteet siellä jää käsiin..nimenomaan ne massa/marketvaatteet. Ovat sen näköisiäkin usein että valitettavasti joutaisivat suoraan matonkuteiksi. Hyvän lastenvaatteet elinkaari on nimenomaan PITKÄ!


    Kaunista kesäpäivän jatkoa!

    VastaaPoista
  7. Kiitos kun olette jaksaneet vastailla, todella mielenkiintoisia kommentteja ja painavaa asiaa. Toivottavasti saadaan vielä lisää kommentteja, koska näitä on ainakin omasta mielestäni todella mielenkiintoista lukea. Kuten Jaana tuossa yllä kirjoittikin, toisia tämä asia ei kiinnosta pätkääkään ja pitävät tämän asian pohtimista täysin turhana, mutta koska minulle aihe on sattuneesta syystä "läheinen" pidän keskustelua tässä tosi hyvänä ja mielenkiintoisena. Mielestäni myös vastauksista huomaa, että vertailua on todella tehty ja tehdään eri merkkien välillä ja mukava huomata, etten ole ainoa jota aihe kiinnostaa. :))))
    Yritän vastata kyhyesti kaikille.. heittelen vielä lisäkysymyksiä, joita tuli mieleeni kun lueskelin keskustelua. Ne eivät ole tarkoitettu kenellekään henkilökohtaisesti, eikä niihin tarvitse vastata, mutta saa vastata jos haluaa, ja kuka vaan haluaa mihin tahansa. Kirjoittelen lähinnä ajatuksen virtaa.. :)))) Pahoittelen etukäteen omia kirjoitusvirheitä ja typoja, en ole kovin taitava "konekirjoittaja". ;)

    (BTW:En ainakaan tänään postaa blogiin mitään uutta, koska toivon edelleen lisää mielenkiintoista keskustelua ja toivon että aihe "Kysely" pysyy vielä hetken ylhäällä, vaikka blogillani ei satoja lukijoita olekaan. :) Ihanaa on se, että on keskustelua! :)

    Minna: Juurikin näin. Tämä on myös minulle tärkeä asia, eli jos olen tyytymätön ja tuotteessa on virhe, laadukas merkki pitää asiakkaan silti tyytyväisenä tavalla tai toisella. Ja nuo nepit.. ne aiheuttavat päänvaivaa, ainakin itse olen saanut pettyä sekä halpojen että kalliiden ja jopa äitiyspakkauksen vaatteen neppeihin. Ne kun ovat kovalla käytöllä varsinkin bodeissa.
    Tästä heräsi lisäkysymys niille, joilla on sen ikäisiä lapsia, jotka osaavat jo itse pukea : Kuinka tärkeää on se, että neppien pukeminen onnistuu myös pikkusormilla ja lapsen "voimilla"? Kuinka paljon kiinnitätte tähän huomiota valitessanne vaatetta?
    Ulkoiluvaatteiden toimivuus: mitä asioita painotatte ostopäätöstä tehdessänne? Ulkonäkö / toiminnallisuus / materiaalit / tekniset ominaisuudet / turvallisuus jne??

    Anana: Tärkeää!!! 60 asteen pesumahdollisuus lastenvaatteissa. Tämä asia on todella "iskenyt päin" kunnolla kun sain oman lapsen, kun se puuvilla ei vaan puhdistu siinä 40 asteessa. Ja varsinkin kun meillä ainakin sitä sotkua riittää päivittäin. En sitten tiedä sotketaanko meillä keskimääräistä enemmän (??), mutta pyykkiä ainakin tulee paljon. Onneksi nyt kesäaikaan aurinko auttaa vähän epätoivoista äitiä pahimpien tahrojen kanssa. :)

    VastaaPoista
  8. (Anana jatkuu)
    Ja vielä tuohon mitoitukseen; myös meillä tuo mitoitus rajaa pois joitain merkkejä, koska poika on ainakin tähän asti ollut tosi hoikka, ja kuten hauskasti sanoit, myös "holahtaa läpi". :)))
    Tästä tuli vielä mieleen taas pari lisäkysymystä:
    Onko muita, jotka kurkkivat pesulappua ennen ostopäätöstä? Kuinka paljon se vaikuttaa?
    Entä oletteko huomanneet mitoituksissa eroja esimerkiksi suomalaisten ja ulkomaisten vaatevalmistajien välillä vai ovatko erot enemmänkin merkkikohtaisia?

    Monniblogi: Materiaalit!!! Tärkeää! Itse myös ostopäätöstä tehdessäni mietin, miltä materiaali tuntuu pikkuisen herkkää ihoa vasten.
    Hyvä pointti tuo printtien kestävyys; rupesin miettimään noita Zaran printtejä ja niiden kestävyyttä, ja tajusinkin että poikien puolelta en olekaan noita printillisiä tuotteita montaa ostanut. Yhden t-paidan sekä pyjaman.. Onkohan poikien puolella vähemmän printtejä vai olenko sattunut valitsemaan tuotteita, joissa niitä ei ole?
    Reklamaatioista tuli mieleen taas uusi kysymys.. Oletteko huomanneet eroja ketjujen/merkkien välillä, miten asiakkaaseen suhtaudutaan reklamaatiotapauksissa ja saako toisilta merkeiltä/liikkeiltä parempaa palvelua tässä asiassa kuin toisaalla?
    Vielä tuosta "tarha testauksesta".. tässä on varmasti totta ja varmaankin vaatimukset, mitä vaatteilta odottaa muuttuvat koko ajan lapsen kasvaessa (??) Mieleeni tuli kysymys siitä, miten ostokäyttäytyminen muuttuu kun lapsi kasvaa? Entä miten laatuvaatimukset muuttuvat ja muuttuvatko ne, kun kyseessä onkin vauva/taapero/tarhaikäinen/koululainen/esiteini jne..? Entä missä vaiheessa lapsi haluaa alka itse vaikuttaa vaatteen valintaan ja milloin vanhempien valitsemat vaatteet eivät enää kelpaa? Entä onko tässä eroja esimerkiksi tyttöjen ja poikien välillä vai onko se enemmänkin persoona kysymys? Kokemuksia?? :)))

    Jaana: Paljon asiaa! Mukavaa, että löytyy ihmisiä, joita aihe kiinnostaa ja saatiin hyvää keskustelua aikaiseksi. :))) Vastauksestasi tuli mieleen tällaisia "jatkokysymyksiä"..
    Olen itse huomannut, että omat ostokseni ovat vähitellen alkaneet siirtyä enemmän ja enemmän nettikauppoihin sekä ulkomaille. Onko muille käynyt niin? Ja jos on niin miksi?
    Turvallisuus: Kuinka paljon vanhemmat kiinnittävät huomiota vaatteen turvallisuuteen vai kiinnittävätkö ollenkaan?
    Oma kokemukseni on, että juurikin ruotsalaisketjut noudattavat hyvin tarkasti turvallisuusmääräyksiä lastenvaatteissa (nyörit yms), mutta oletteko huomanneet eroja eri merkkien välillä? Entä eri hintaluokkien vaatteiden?
    Entä turvallisuutta lisäävät yksityiskohdat kuten heijastimet; kuinka moni miettii niitä valitessaan ulkoiluvaatetta lapselle?
    Olen myös itse saanut ja ostanut merkkivaatetta sekä merkitöntä käytettynä, ja täytyy sanoa, että oma subjektiivinen näkemykseni on, merkkivaatteiden elinkaari on pidempi. Mutta tästäkin voi ja saa olla myös eri mieltä. Tosin, kuten Jaana totesi, kirppareilla on tarjolla myös paljon ns. ketjujen vaatetta. Oletteko huomanneet eroa esim. omissa kirppispöydissä, huutonetissä tms. minkälaiset vaatteet kiertävät uusille käyttäjille parhaiten/nopeiten ? Hinta varmasti on yksi ratkaiseva tekijä, mutta mikä muu vaikuttaa?? Jos perheessä on useampi lapsi, kuinka moni miettii ostopäätöstä tehdessään sitä, täytyykö vaatteen kestää myös sisaruksille? Mielipiteitä, kokemuksia?

    VastaaPoista
  9. Täältähän löytyi tosi kivanoloinen blogi ja erittäin mielenkiintoinen aihe! Koitin kommentoidakin jo perjantaina, mutta bloggeri tökki ja nyt sitten vähän lyhyemmin..
    Meillä kolme lasta ikähaitarilla 3-11 ja olen huomannut tuona aikana aikamoista muutosta sekä lastenvaatteiden tarjonnassa että laadussakin. 11 vuotta sitten tarjonta oli aika suppeaa ja aika stereotyyppistä (ainakin täällä pääkaupunkiseudun ulkopuolella) ja silloin en suoraan sanottuna kyllä vaatteiden laatua paljon miettinyt, koitin löytää vaan kivoja juttuja pojalleni. Tuolloin löysin erilaiset ns. merkkivaatteet ja "hurahdin" niihin. Neidille olikin helpompi löytää kivoja ja hänelle ostin paljon ihan perusvaatetta H&M-Lindex-Market. Nyt on pojillekin alkanut perusliikkeet tarjoamaan enemmän meidän makuun sopivaa ja niitäkin ollaan kokeiltu. Jos laadulla tarkoitetaan värien kestävyyttä, kankaan nyppyyntymättömyyttä, saumojen suoruutta tms. en meidän kokemuksella voi sanoa ehdottomasti että mikään merkki olisi yhtään parempi, kuin perusketjutkaan. Molemmissa löytyy maanantaikappaleita ja helmiä. Ja vaikka esim. GANTin hupparit ovat minusta järjestäin menneet nukkaisksi ekassa pesussa ja kesämallin resorit lörpähtäneet, ostan niitä silti, kun malli on kiva ja lapset tykkäävät. Siinä laatu merkkaakin minulle sitä muuta, kuin "teknisiä ominaisuuksia" eli varmuutta mitoituksesta, huoliteltua jälkeä ja loppuunmietittyjä yksityiskohtia. Ja näissä on myös tuo kierrätys helppoa, tällä hetkellä meidän 3-vee kulkee isoveljen vanhassa Gantissa:) Ja toki mietin myös kolmen kanssa sitä, että välillä saan kaikki kolme puettua edes vähän samaan henkeen:) Ainoa, missä minun kokemukseni mukaan voidaan puhua todellisesta laadusta, ovat ison maailman todelliset huippumerkit, Monnalisat, Armanit, Il Gufot, Bonpointit jne. Niissä ei ole koskaan tullut pettymyksiä ja myös pienet yksityiskohdat ovat ollet aina kohdallaan.Mutta niillä hinnoilla kuuluukin olla.

    VastaaPoista
  10. Hei Riikka, ja tervetuloa lukemaan sekä keskustelemaan lasten muodista!:)))
    Hauskaa että mainitsit Monnalisan, koska sitä olen itsekin seurannut jo useampia vuosia niin lehdistä, messuilta kuin catwalk-kuvistakin (lähinnä tyttöjen puolta), ja ovat kyllä tuota tyttöjen vaatetuksen "eliittiä". :) Il gufosta tykkään henkilökohtaisesti myös todella paljon, vaikka niitä meillä ei kotona olekaan, ainakaan vielä. Myös ranskalainen Tartine et Chocolat on ihana luxusmerkki, josta löytyy niitä herkkuja myös pojille, mutta niistäkään minulla ei ole sen suurempaa käyttäjäkokemusta kuin parista puserosta, jotka meillä on. Ehkä kuitenkin pitäisi postata joskus jokunen kuva.. :)Nettisivuja on aina mukava käydä ihailemassa.
    Ja kuten mainitsit, olen itse kuullut samaa tuttavilta, joilla yli 10 vuotiaita lapsia että silloin oli vielä Suomessakin todella suppea valikoima.. onneksi se on lisääntynyt koko ajan ja toivotaan että saadaan aina vaan lisää uusia mielenkiintoisia merkkejä myös tänne kauas pohjolaan. :)

    VastaaPoista
  11. Eipä näitä asiaoita ikinä niin mustavalkoisina kannata ottaa, kun monesti kirjoituksista tulee ilmi. Ihan eri asia keskustella livenä tälläisisästä kun saada kaikkia asioita lyhyisiin kommentteihin :) Tässä muutama vastaus :)

    Meillä ulkovaatteissa ykköskriteeri on kestävyys ja "teknisyys" ja sen jälkeen ulkonäkö. En tee mitään vaatteilla jotka eivät kestä koko kautta tai päästävät kosteuden läpi. Toki etsitään myös lasten "näköisiä" vaatteita jotka sopivat meidän käyttötarkoituksiin. Viime talvena likalla oli anorakkimallinen toppis päiväkodissa ja sanoivat sieltä ettei ole kaikkein helpoin pukea joten ehkä seuraavaksi takkimallinen tulee.

    Vaatteiden pesumerkintöihin ostotilanteessa en juuri kiinnitä huomiota. Huomaan kyllä yleensä ulkonäöstä ja materiaaleista mikä pesu niissä on. Lisäksi valmistusmaasta/merkistä se on helppo päätellä. Samoin mitoitus menee aika pitkälle valmistajien mukaan. Olen aivan kyllästynyt ostamaan pojalle vaatteita jotka ovat liian leveitä, eivätkä pysy päällä. Siksi mielelläni näen hieman vaivaa/käytän enemmän rahaa että lapsella on istuvat vaatteet. Likka pienempänä oli niin ikään haastava, enää ei ole niin pyöreä joten valikoima kasvanut. H&M:n ja Lindexin mitoitukset ovat kuitenkin todella kapeita tyttöjen puolella.

    Reklamaatioita olen tehnyt ja tosiaan on todella erilaista palautetta. Reima ja Po.p ovat toistaiseksi vetäneet lyhyimmän tikun kun taas mm. Babyshop suhtautuu reklamaatioihin erittäin ammattitaitoisesti.

    Lapsen suhtautuminen vaatteisiin on varmasti persoonallisuuskysymys -sillä meillä ainakin ovat aika erilaisia siinä. Pojalla ei juurikaan ole väliä mitä päällä on, toki tietyistä jutuista tykkää erityisesti. Likka taas on välillä hyvinkin tarkka ja tykkää valita itse kaupassakin vaatteita. Kaikki meidän vaatteet on käytettäviksi ostettu, mutta osa sellaisia njoita en päiväkotiin/kouluun laita -ihan siksi että osa pysyy varmasti siistimpinä. Kyllä päiväkoti etenkin saa vaatteet jotenkin kulahtamaan eri tavalla kuin "kotikäyttö".

    Nykyisin ostan itse paljon netistä vaatteita. Se on helpompaa kun raahata lapasia mukana kaupoilla. Toki ihan eri fiilis se on kaupassa tunnustella ja vertailla vaatteita, näkee mitoituksen ja matskut sekä värit ihan "oikein". Ollaan siis tässä välimaastossa, joka meillä toimii erittäin hyvin.

    En itse allekirjoita sitä että merkkivaate = hyvälaatuinen. Se on aivan merkistä kiinni sekä materiaaleista. Ihan niinkuin henkkamaukallakin on hyvää trikoota ja huonompaa, on merkkivaatteilla samoja vaihteluita, yleensä kuitenkin mielestäni vähemmän. Koska merkkivaatteilla monesti pysyy vuodesta toiseen mallistot hyvin samankaltaisina, on myös helpompi ennustaa jo ostotilanteessa miten vaate tulee kestämään. Meillä on käytössä ihan tietys merkit merkkivaatepuolelta ja juurikin ne mitkä on todettu hyviksi. Ja tottahan se on että jälleenmyyntitilanteessa niistä monesti on vielä myyntiin ja jotain saa takaisinkin, kun taas esim. ruotsalaisketjujen vaatteita ei arvosteta kovin korkealle käytettynä -ellei kyseessä ole harvinainen kuosi tms. Niin, ja yksi syy miksi ostan tiettyjä merkkejä, on että saan molemmille lapsille "samanlaisia" vaatteita, koska joskus on hauska pukea lapset yhtenäisesti iosta ikäerosta huolimatta :)

    Ja samaa allekirjoitan... poikien valikoima oli n. 10 vuotta sitten todella huono. Ruotsalaisketjut ja Zara mullisti koko homman edullisemmalla puolella. Muistan kun poika oli pieni, ostin aika paljon Bobosta vaatteita juuri siksi kun siellä oli niitä kivoja. Yksi syy miksi minun silmää miellyttävät klassiset kalliimmat merkit on se, että myös minut on niihin puettu pitkälti pienenä -sillä äitini ei ole ikinä pitäny 70/80-lukujen muotiväreistä -edes silloin ;)

    Ja on varmasti sekava teksti kun väsyneenä ja pätkissä kirjoitettu mutta ehkä tästä jonkun punaisen langan löytää :)

    VastaaPoista
  12. Anana: Ei ole sekava ollenkaan. :) Se on kyllä totta, että kirjoitetun tekstin voi ymmärtää helposti väärin ja asiat eivät ole ikinä mustavalkoisia. On kuitenkin mielenkiintoista lukea lyhyitäkin kommentteja kiinnostavasta aiheesta, joten mukava, että jaksatte keskustella. :) Varsinkin kun oma lapsi on vielä niin pieni, ei noita käyttäjäkokemuksia ole karttunut pitkältä ajalta. Varmasti myös se, millaisia vaatteita on itse käyttänyt pienenä vaikuttaa omaan makuun myös myöhemmin. Kuten tuossa aikaisemmin kirjottelin, esim. kirppikseltä löytämäni lasten Lacoste paita toi mieleen ihan lapsuuden "krokopaidat" jne. :) Yksi juttu minut on yllättänyt, eli vaikka olen loputtoman kiinnostunut kaikista uusista lastenvaatemerkeistä, saatan joskus kuitenkin omia ostoksia tehdessäni valita todella konservatiivisesti. Ja ennen kuin oma lapsi "on oikeasti siinä" olin ajatellut pukevani hänet ihan erilailla kun sitten olen tehnyt. Varmasti tuo oma makukin kyllä muuttuu koko ajan (ajan kuluessa), mitä ainakin itse pidän ihan normaalina. Aika aikaansa kutakin, vaimitensenytmeni :)

    VastaaPoista

Kiitos kun kommentoit! :)